Welke stappen onderneem je met betrekking tot het wegwerken van asbest

Nog steeds zijn er in Nederland huizen te traceren met asbest. Behoorlijk gezond is het echter niet, indien de vezels afbreken kunnen er regelmatig gezondheidsproblemen komen. Het verwijderen van asbest is dan ook totaal belangrijk om te doen. Wil jij weten hoe het elimineren van asbest in zijn werk gaat? Lees dan snel door, ik vertel het je stuk voor stuk!

 

Welke materialen kunnen asbest bevatten?

 

De aller eerste stap is om na te gaan of het spul daadwerkelijk asbest bevat. Welke materialen kunnen asbest bevatten? Vanaf 1994 is asbest verboden in Nl. In nieuwe producten mag dit dan ook niet langer toegepast worden. Wel bestaan er natuurlijk producten van voor 1994 die asbest kunnen bevatten. Op de pagina van het Kenniscentrum InfoMil staan foto's van de meeste asbesthoudende spullen/grondstoffen. Ook kan je over dit onderwerp voorbeelden aantreffen van asbest in en om je woonhuis. Asbest bestaat uit microscopisch geringe, naaldachtige vezels. De vezelstructuur is waarneembaar in barsten en plekken precies waar het asbesthoudende spul beschadigd is (zorg ervoor dat de vezels niet worden ingeademd). De kleur van asbest is heel vaak ergens tussen sneeuwwit en lichtgrijs. Golfplaten zoals je ze wel eenmaal op een dak singaleert, zijn erg vaak grijs, donker of roodachtig en daarom asbest minder snel te zien is.

 

Elimineren of ongetwijfeld laten zitten?

 

Omdat daken voortdurend aan allemaal weersomstandigheden worden blootgesteld vormen ze een heel groot gezondheidsrisico ingeval hier asbest in zit. Na een reeks tijdsperiode verslechtert het dak en daardoor kunnen de asbest vezels vrij komen. Het is dus raadzaam om die asbest te elimineren. Heb je nog meer asbesthoudend spul als voorbeeld een buis of vensterbank? Het is correct om na te kijken of het grondstof nog onbeschadigd is. Wanneer dat zo is, kun je het materiaal beter laten zitten. Als je het weggehaald kunnen er namelijk vezels vrijkomen. Maar mits het spul wel beschadigd is, is het verstandig dit te verwijderen.

 

Wiens taak is het om dat te wegwerken?

 

Als je stap twee hebt gedaan weet je of je iets dient te verwijderen. Alleen, wie is de baas van het vertrek? Heb je het vermoeden dat er asbesthoudend grondstof in zit, maar ben je echter niet de baas van het grondstof? Wanneer je enkel een huurder of gebruiker bent, dan moet je uitzoeken wie de houder is en contact opnemen met de bezitter. Weet je dat er asbest zit op het werk? Geef dit dan aan bij jouw eigenaar. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige en ongeschonden werkplek. Dit geldt voor elke beroepen. Bovendien zijn er regels met betrekking tot asbest waar je baas zichzelf aan moet behouden. Ingeval je wel de bezitter bent, ben je er eigenhandig aansprakelijk voor. Je zorgt voor een veilige conferenceofthebirds.nl/wanneer-asbest-verwijderen/ en gezonde plaats. Is er sprake van een asbest dak? Dan moet je bekijken of je jouw dak zelf moet wegwerken of niet. In de meeste voorvallen dient er echter een geschikt bedrijf ingehuurd te worden.